31 marca br., odbyła się XI Akademia Uczniowska dla szkół podstawowych pt. „Dodatki do żywności – nasi przyjaciele czy wrogowie?”. W uroczystościach uczestniczyły wszystkie Szkoły Podstawowe współpracujące z Wydziałem Chemii UAM.
Projekt został dofinansowany w ramach ubiegłorocznej edycji konkursu Fund_Akcja.
Do ścisłego finału zakwalifikowano projekty z sześciu szkół: Szkoły Podstawowej nr 3 z Konina, Szkoły Podstawowej nr 2 ze Skórzewa, Szkoły Podstawowej nr 11 z Poznania, Szkoły Podstawowej nr 52 z Poznania oraz Szkoły Podstawowej nr 66 z Poznania. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszył się wykład dra Łukasza Tabisza pt. „Sama chemia! O dodatkach do żywności z degustacją w tle”. Spotkanie uświetnił również pokaz doświadczeń chemicznych przygotowany przez Naukowe Koło Chemików UAM.
Jury konkursowe przyznało I nagrodę Szkole Podstawowej nr 11 im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego z Poznania za projekt pt. „Jak ustrzec się przed pleśnią na produktach spożywczych? Czy substancja przeciwzbrylająca to nasz sojusznik, czy też wróg. Czym jest niewidzialny wszechobecny składnik naszej żywności.”
W konkursie chemicznym prof. Lechosława Łomozika zwyciężyli uczniowie Szkoły Podstawowej nr 34 w Poznaniu.
Gratulujemy!