Zespół naukowców z Poznańskiego Parku Naukowo-Technologicznego Fundacji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu zaprojektował związki jonowe, które nie tylko znacząco chronią rośliny przed szkodliwymi patogenami, ale także zwiększają wzrost upraw i plony.
Artykuł naukowców ukazał się w prestiżowym czasopiśmie Research Feature, gdzie opisano nowatorskie, niestandardowe mieszanki, które otworzyły drogę do skutecznego i zrównoważonego podejścia do rolnictwa. Jest to rozwiązanie, które pomoże w zaspokojeniu rosnącego globalnego zapotrzebowania na żywność.
Grupa najlepiej działających związków została przetestowana na różnych gatunkach roślin ogrodniczych, roślin okopowych i zbóż. Wyniki, które przerosły oczekiwania naukowców wskazują, że możliwe jest połączenie stymulacji mechanizmów obronnych roślin ze stymulacją wzrostu i rozwoju roślin, co kontrastuje z wcześniejszymi doniesieniami, które wskazywały na kompromis między wzrostem a odpornością.
– Zjawisko to sugeruje, że przeznaczenie zasobów roślinnych na indukcję odporności skutkuje obniżeniem plonu, co jest szczególnie ryzykowne w przypadku stosowania takich substancji w okresie wegetacji, kiedy nie występuje presja patogenów. Okazuje się jednak, że przy odpowiednim stosowaniu można uniknąć negatywnego wpływu tych substancji na plonowanie, a nawet możliwe jest zwiększenie plonu przy jednoczesnym zapewnieniu roślinie zwiększonej odporności – wyjaśnia dr hab. inż. Marcin Śmiglak, kierownik zespołu badawczego. I dodaje: Właściwe jest nazywanie takich substancji nie tylko induktorami odporności, ale stymulatorami wzrostu i rozwoju roślin, które również promują mechanizmy odporności roślin. Dlatego stosując induktory SAR, pomagamy roślinom stać się zdrowszymi.
Zespół badawczy, który zajmuje się cieczami jonowymi od wielu lat, planuje dostarczać zewnętrznym współpracownikom próbki opracowanych stymulantów roślin do dalszych testów na różnych uprawach. Naukowcy przewidują, że z ciągłym sukcesem, odpowiedzialne praktyki rolnicze będą przyjmować ich związki, które stymulują naturalną odporność roślin i poprawiają ich zdrowotność, aby wzmocnić dobrostan zarówno środowiska, jak i ludzkości.
CAŁY TEKST ARTYKUŁU